Home   |    Categorii   |   

Dumnezeul din Vechiul Testament e același cu Cel din Noul Testament?

Anonim       aprilie 4, 2020       2330

Dumnezeul din Noul Testament este același cu Cel din Vechiul Testament.

Primul exemplu clar este faptul că de-a lungul Vechiului Testament, Dumnezeu este declarat ca fiind “un Dumnezeu plin de îndurare și milostiv, încet la mânie, plin de bunătate și credincioșie” (Exodul 34:6; Numeri 14:18; Deuteronom 4:31; Neemia 9:17; Psalmi 108:4; Psalmi 145:8; Ioel 2:13). Pe când în Noul Testament, bunătatea și mila lui Dumnezeu sunt manifestate chiar mai mult prin faptul că “atât de mult a iubit lumea, încât L-a dat pe singurul lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică” (Ioan 3:16).

Al doilea exemplu citind Vechiul Testament. Poate că ți-ai pus deja întrebarea: “De ce a ordonat Dumnezeu în Vechiul Testament să fie omorât poporul canaanit?”. Sau “De ce distrugea Dumnezeu anumite națiuni?”. Oare mai vorbim de același Dumnezeu în Noul Testament? Ei bine, în conformitate cu textul biblic, Dumnezeu a fost dispus să aștepte distrugerea lor din cauza faptului că “nelegiuirea poporului amorit nu este încă deplină” (Geneza 15:16). Pe vremea lui Avraam, nu ajunsese încă timpul pentru canaaniți ca să fie judecați. Însă Sodoma și Gomora au fost gata pentru a fi judecate. Nici măcar 10 oameni nu au fost buni, ceea ce a dus la distrugerea lor (Geneza 18-19). Chiar mai devreme de atât, în timpul lui Noe, oamenii au atins de asemenea depravare morală (Geneza 6:11-13). În ciuda celor 120 de ani de avertizare dați de Dumnezeu prin Noe, nimeni în afară de membrii familiei lui n-au ascultat. Toți contemporanii lui au fost gata de judecată. Însă pentru poporul canaanit, vremea judecății a fost doar după ce poporul Israel a ieșit de sub robia egipteană și trebuiau să meargă să locuiască în Canaan. Oare au fost canaaniții singurii pe care Dumnezeu a decis să îi distrugă? Nu, Dumnezeu a amenințat frecvent diferite națiuni că le va distruge când treceau un anumit prag al imoralității. De exemplu: în Amos 1-2, Dumnezeu promite că va trimite “foc din cer” asupra poporului Israel din cauza modului de viață păcătos pe care îl aveau.

Uneori Dumnezeu pur și simplu renunță la unele națiuni, orașe sau indivizi atunci când au trecut un punct de imoralitate din care nu se mai pot întoarce. Judecata – fie directă, fie indirectă – este ultimul recurs.

După cum putem vedea în Levitic 18, canaaniții au comis adulter, acte de homosexualitate și chiar sacrificau copiii. Aceste lucruri erau chiar un mod de viață a canaaniților. Nu e de mirare de că Dumnezeu nu a vrut ca poporul Israel să se asocieze cu ei și astfel să o ia pe o cale greșită, și să se îndepărteze de El. Evidențele de corupție morală profundă erau din abundență. Dumnezeu i-a considerat gata de judecata divină.

Judecata divină severă nu a fost doar pentru cei din Vechiul Testament. Judecata lui Dumnezeu va veni peste toți care aleg să trăiască conform dorințelor și gândirii lor păcătoase.

Al treilea exemplu este cum în Vechiul Testament Îl vedem pe Dumnezeu că relaționează cu poporul Israel la fel cum relaționează un tată cu propriul său copil. Când poporul Israel păcătuia în mod deliberat față de Dumnezeu și începea să slujească altor dumnezei, Dumnezeu îi disciplina. Cu toate astea, de fiecare dată când lor le părea rău de păcate, El îi ierta. Acest lucru este foarte asemănător cu modul în care Dumnezeu relaționează cu oamenii din Noul Testament. În Evrei 12:6 scrie că “Domnul disciplinează pe cine îl iubește…”.

Să ne gândim un pic la relația dintre părinte și copil. Disciplina are un rol foarte important în educația copilului, deși acesta o percepe uneori, sau de cele mai multe ori, ca pe ceva rău. Disciplina nu este rea, ci ajută copilul în a distinge binele de rău. De exemplu, copilul X lovește pe copilul Y crezând că e un lucru amuzant. Părintele trebuie să îi explice copilului că a lovi pe cineva este un lucru rău. Dacă acel copilul continuă să facă gestul, părintele trebuie să-și disciplineze copilul prin diferite metode. Astfel copilul va înțelege care sunt consecințele acestui gest.

Dacă nu te-au convins aceste exemple, ce-ar fi să deschizi Biblia și să compari Dumnezeul din Vechiul Testament cu cel din Noul Testament?

Distribuie

Până acum nu am luat în considerare prea mult aspectul spiritual al vieții mele și am interacționat mai mult sporadic cu a fi creștin în sensul practic al cuvântului, dincolo de o etichetă sau tradiție. Însă acum vreau să îl urmez pe Isus și să fiu un creștin autentic. Ce ar trebui să fac?

Dacă aceste cuvinte te reprezintă, lasă-ne un mesaj și noi te vom contacta cât de curând posibil.