De ce e diferit creștinismul de iudaism?
Anca Coroamă       aprilie 4, 2020       3680
Isus Hristos
Creştinism
Pentru credința creștină, învățăturile lui Isus Hristos reprezintă baza religiei. Născut într-un mod supranatural, ducând o viață exemplară, făcând minuni, vindecând oameni și murind fără vreo vină pentru toată omenirea, toate aceste lucruri arată statutul special al lui Isus Hristos. Creștinismul îl consideră pe Isus drept Fiul lui Dumnezeu și Cel care a luat toate păcatele omenirii asupra Sa atunci când a fost crucificat de către romani.
Iudaism
Pentru iudei, Isus Hristos nu a fost Fiul lui Dumnezeu. Acesta a reușit într-adevăr să facă toate miracolele consemnate de către Evanghelii, dar doar pentru că a cunoscut numele lui Dumnezeu. Iudeii admit moartea prin crucificare a lui Isus Hristos, dar aceasta nu are nicio valoare pentru omul de rând. Isus a fost doar un învățător, a cărui activitate a încetat odată cu moartea sa.
Autoritate
Creştinism
Pe lângă Vechiul Testament, autoritatea principală este Noul Testament, o colecție de cărți scrise acum aproape 2000 de ani. Acesta a fost scris de către oameni apropiați lui Isus sau ai ucenicilor lui care au fost în acord unii cu alții. Astfel, autoritatea principală – Biblia – a rămas neschimbată și consecventă pentru creștini pentru aproape 2000 de ani.
Iudaism
Pe langa Vechiul Testament sau Tanakh, autoritatea principală este Talmudul, o colecție de scrieri scrise și compilate începând cu secolul II până în secolul VI. Acesta nu este o scriere a unui singur autor sau a mai multor autori contemporani, ci sunt diferite interpretări, ale unor rabini ce au trăit de-a lungul mai multor secole. Astfel, autoritatea principală – Talmudul – nu conține texte și legi clare, ci care trebuie filtrate și alese, iar de multe ori acest lucru se face după preferințe personale.
Mesia
Creştinism
Conform creștinilor, Mesia sau Hristos avea să fie cel care va pătimi fără să aibă vreo vină și cel care va lua asupra sa toate neputințele și păcatele oamenilor. Mesia este cel care va da viața veșnică și cel care avea să împace omenirea cu Dumnezeu prin jertfa lui. Mai simplu spus, Mesia este cel cu putere care a venit nu ca să i se slujească, ci ca să slujească oamenilor.
Iudaism
Conform evreilor, Mesia avea să fie cel care avea să ridice poporul evreu și să-l transforme într-o superputere politică și militară. Mesia nu avea să fie un supus al Imperiului Roman, ci cel care avea să-l răstoarne și să instaureze o pace mondială recunoscută de către orice națiune. Pe lângă acestea, Templul evreiesc din Ierusalim avea să fie reconstruit, recunoscut și folosit de către toți evreii de pe Pământ.
Tradiţiile
Creştinism
Creștinii consideră că legea ceremonială și civilă a încetat. Ce a rămas este doar legea morala, rezumată în “iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți”. Pe lângă acestea, nici sărbătorile evreiești nu mai trebuie sărbătorite și nici Sabatul nu mai trebuie urmat. Creștinii se întâlnesc, de obicei, în ziua de duminică, iar Paştele și Crăciunul reprezintă principalele sărbători ce trebuie sărbătorite.
Iudaism
Iudeii consideră că legea ceremoniala și civilă încă trebuie practicate, doar că acest lucru nu mai este posibil precum era acum 2000 de ani. Sărbătorile evreiești, precum Pesach, Sukkot, Shavuot, Hanukkah, Yom Kippur etc. trebuie sărbătorite, iar Sabatul trebuie ținut. Evreii se întâlnesc mereu, vineri seara și sâmbătă, de Sabat.
Taguri: Biblie, creștinism, evrei, Isus Hristos, iudaism, iudei, lege, lege orală, Mesia, Noul Testament, Talmud, Tanakh, Tora, Vechiul Testament