Ce este Crăciunul?
Andy Ban       decembrie 23, 2020       2822
Ce este Crăciunul?
Crăciunul este singura zi sfântă din religia creștină care este, totodată, o sărbătoare importantă pentru societatea seculară. Și totuși, Crăciunul pentru unii este un timp al distracției maxime, iar pentru alții un timp de reverență și aducere aminte, ambele grupuri simțind un anumit nivel de disconfort atunci când interacționează. Dacă pentru tine sărbătoarea Crăciunului e doar despre luminițe și „cadouri de la “Moșu””, poate că acest articol îți va crea puțin disconfort. Dar îmi doresc tare mult să citești despre însemnătatea luminilor și al celui mai frumos dar care ni s-a dat vreodată: Isus.
Întunericul și Lumina
Unul dintre primele semne că urmează să vină Crăciunul este apariția luminițelor prin oraș. În centru e decorat frumos, plin de lumini care atrag aprecierea cetățenilor. Acest lucru poate părea o tradiție normală, mai ales în contextul solstițiului de iarnă, când se întunecă mult mai repede. Pentru creștini, însă, aceste lumini nu sunt doar decorative, ci și simbolice.
„Poporul, care umbla în întuneric, vede o mare lumină; peste cei ce locuiau în ţara umbrei morţii răsare o lumină.” (Isaia 9:2)
Adevărul cheie al Crăciunului este faptul că lumea se află într-un loc întunecat, din care nu putem ieși sau vedea realitatea fără Lumina Lumii, adică Isus. Și, chiar dacă pare puțin abstract acest concept, nu cred ca n-ai avut parte de unele manifestări ale acestui întuneric – nesimțire, indiferență, ură, boală poate chiar și crimă. Așa cum avem nevoie de lumina fizică pentru a vedea ce este de făcut într-o încăpere întunecată, avem nevoie de lumină spirituală pentru a distinge „întunericul lumii” în care trăim.
Dar de ce este Isus simbolizat prin lumină? Pentru că lumina este sursă a vieții, a adevărului, și al frumosului.
- Viața – cred că analogia perfectă aici este soarele. Toți avem nevoie de soare pentru a trăi. Fără el, am îngheța în câteva fracțiuni de secundă. În mod similar, credem că doar din Dumnezeu și „prin El avem viaţa, mişcarea şi fiinţa”, iar fără El e moarte (Fapte 17:28).
- Adevărul – dacă n-am avea faruri la mașini, nu cred că ne-am încumeta să conducem pe noapte. Acea lumină este necesară pentru ca noi să distingem realitatea drumului. Tot așa, suntem încredințați că Dumnezeu este sursa adevărului care ne ajută să distingem realitatea din jurul nostru. (Ioan 14:6).
- Frumusețea – pentru că nimeni nu cred c-a spus vreodată: “ce urât arată toate luminițele astea decorative”. Ba din contră, de obicei auzi reacții de admirație atunci când apar lumini decorative. Lumina aduce frumosul și aceasta ne îmbucură. Tot așa, vedem frumusețea lui Dumnezeu prin întruparea Fiului său Isus, de Crăciun – un act plin de frumusețe, smerenie și dragoste.
Astfel, de Crăciun celebrăm venirea Luminii de care avem așa disperată nevoie. Ea vine în forma întrupată a lui Hristos.
Întruparea
Dacă acest cadou al întrupării lui Hristos te lasă puțin confuz, nu te ambala :). Întruparea e un concept greu de înțeles întru totul, dar sper ca următoarea imagine să-ți dea puțin mai mult context:
Gândește-te la un scafandru care mai întâi de toate renunță la haine, își leagă o piatră de picior, iar apoi plonjează în mare, scufundându-se tot mai mult. Mergând de la apă verzuie și caldă la apă tot mai neagră și rece, coboară într-un mediu unde presiunea crește, unde lucrurile devin tot mai mâzgoase și descompuse, ca mai apoi să revină în sus, din nou la culoare și lumină. Cu plămânii gata-gata să explodeze, înoată până în momentul când dă de aerul de la suprafață, ținând în mână perla după care mersese în adânc.
Cam așa e și cu întruparea. Hristos S-a dezbrăcat de „Sine Însuşi”, S-a făcut „asemenea oamenilor” și S-a coborât după noi în ciuda mediului nefavorabil, pentru a ne lua din mocirla păcatului și a ne aduce la lumină (Filipeni 2:7-11). Astfel, Dumnezeu ia formă umană pentru a ne aduce la viață, pentru a ne expune la adevăr, și pentru a ne înfrumuseța viețile cu bucuria pe care o primim de la El.
Surse:
- Keller, T., Hidden Christmas: The Surprising Truth Behind the Birth of Christ. United States: Viking, 2016.
- Lewis, C.S., Miracles, United States: Macmillan, 1947.
Taguri: ce este craciunul, craciunul