Home   |    Categorii   |   

Pot să fiu creștin fără să merg la biserică?

Anca Coroamă       aprilie 4, 2020       2864

Definiția de bază a cuvântului “creștin” înseamnă apartenența la religia creștină, adică a avea credință în Isus Cristos și în învățăturile Sale.

Sunt două categorii de creștini:

  1. Nominali: doar cu numele
  2. Practicanți: care pun în practică ceea ce învață

Statutul de creștin nominal și apartenență la biserică le primești după ce te naști (prin botez sau binecuvântare), dar a deveni creștin practicant nu se obține decât prin credință și participare activă acolo unde, alți oameni ca și tine se adună, având același țel.

De ce nu merg oamenii la biserica?

Oamenii care nu merg regulat la biserică (și aici mă refer la mai mult decât de Crăciun și de Paști) motivează că participarea la slujbă nu este atrăgătoare sau captivantă. Dimpotrivă, este plictisitoare, îmbibată de ritualuri, tradiții, durează mult, iar nu toți oamenii din biserică sunt ceea ce pretind a fi: credincioși și interesați de Dumnezeu cu adevărat.

Neavând acest cadru potrivit, pe la vârsta adolescenței, tinerii aleg să meargă foarte rar la biserică, convinși că știu în mare parte cum stă treaba cu credința. Ei cred că pe Dumnezeu “Îl ai în inimă”, ca pe un talisman, e acolo necondiționat și nu văd niciun beneficiu în participarea activă la biserică.

Oamenii încep să meargă mai regulat la biserică, fie atunci când îmbătrânesc, gândindu-se mai mult la moarte, fie când în viața lor intervine o problemă pe care ei singuri nu o pot rezolva. Astfel, marea majoritate a oamenilor nu au nevoie de Dumnezeu, ci mai degrabă au nevoie de ajutorul lui Dumnezeu.

De ce să mergi la biserică?

Nu putem nega că o parte din motivele enumerate mai sus sunt adevărate. Acestea pot constitui piedici în căutarea sinceră a lui Dumnezeu. Dar în Scriptură ni se spune: “Mă veţi căuta, şi Mă veţi găsi dacă Mă veţi căuta cu toată inima“ (Ieremia 29:13). Astfel, credința presupune o căutare și un efort, nu e ceva care vine de la sine. Ține de noi să căutăm o biserică, o comunitate unde dezavantajele enumerate să fie cât mai puține. O biserică unde putem primi învățătura sănătoasă din Scriptură, unde simțim prezența lui Dumnezeu, care aduce: pace, bucurie, încredere și mai ales cea care pune în noi dorinţa de a ne pocăi (a ne căi de păcate) şi de a ne îndrepta.

Oamenii se justifică prin faptul că nu au timp. Dar Dumnezeu ne dă timp. Ține de noi de cum ne setăm prioritățile. Pentru lucrurile importante ne facem mereu timp.

Biserica a fost înființată cu scopul ca oamenii să se adune. Deși trăim într-o generație înclinată către individualism, scopul lui Dumnezeu pentru credincioși este unitatea. Dumnezeu promite că este prezent acolo unde oamenii se roaga laolaltă: “Căci, acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor” (Matei 18:20).

Problema legată de o religie individualistă (te rogi singur acasă, tu și Dumnezeu) este tocmai capcana de a te închina unui dumnezeu al imaginației tale: un dumnezeu căruia îi spui tu ce să facă și nu lui Dumnezeu, care-ți spune ție ce trebuie să faci. Nimeni nu L-a văzut pe Dumnezeu, ci oamenii studiază Scriptura, tocmai pentru a descoperi caracterul lui Dumnezeu, să ştim cum să ne raportăm noi la El, cum se raportează El la noi. Apostolul Pavel menţionează și el importanţa studierii Scripturii: “Astfel, credinţa vine în urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos” (Romani 10:17).

Biblia ne îndeamnă a ne întări unii pe alții în credință, în cadrul bisericii și să nu plecăm din ea: “Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune. Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alţii şi cu atât mai mult, cu cât vedeţi că ziua se apropie” (Evrei 10:24-25).

Pot să fiu creștin fără să merg la biserică? Da, poţi, dar Dumnezeu ne îndeamnă să mergem. Dacă nu ştii la ce biserică să mergi, te îndemn să începi să cauţi una.

Dacă ai citit postarea până în acest punct, probabil că te-ai așteptat să te invit la biserica unde merg eu. Nu voi face acest lucru, deși eşti binevenit. Scopul acestui articol nu este de a promova o biserică anume, ci de a scoate în evidenţă importanţa de a merge regulat la una. Doar în Dumnezeu şi în biserică ne putem găsi împlinirea adevărată, pe care de cele mai multe ori, o căutăm în afara ei.

Într-o lume plină de tensiune, conflicte, suferință, în biserică vei găsi speranţă, pace, dragoste, vestea bună a iertării lui Dumnezeu, reconcilierea Lui cu tine, speranța învierii din morți și aşteptarea vieții veșnice, sub un cer nou și pe un Pământ nou.

 

Distribuie

Până acum nu am luat în considerare prea mult aspectul spiritual al vieții mele și am interacționat mai mult sporadic cu a fi creștin în sensul practic al cuvântului, dincolo de o etichetă sau tradiție. Însă acum vreau să îl urmez pe Isus și să fiu un creștin autentic. Ce ar trebui să fac?

Dacă aceste cuvinte te reprezintă, lasă-ne un mesaj și noi te vom contacta cât de curând posibil.