Home   |    Categorii   |   

Sunt obligat să dau bani la biserică?

Titus C       aprilie 4, 2020       2796

Este un subiect tabu, dar te felicit fiindcă te preocupă și partea aceasta. Știai că în Biblie sunt peste 2000 de versete1 care vorbesc mai mult sau mai puțin direct despre bani și atitudinea față de ei? Aproximativ 15% din predicile lui Isus au avut legătură cu acest subiect, precum și 11 din cele 40 de pilde spuse2 . De ce se pune așa de mult accent? Hai să vedem! 🙂

De ce sunt banii importanți?

Biblia ne oferă câteva indicii.

Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde le distrug moliile şi rugina şi unde le sapă şi le fură hoţii, ci adunaţi-vă comori în cer, unde nu le distrug moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură. Căci acolo unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta (Matei 6:19-21).

Isus a vorbit despre bani, nu pentru că era interesat de bani sau pentru că a vrut să fim bogați, ci pentru că știa că banii reflectă foarte clar starea inimii unui om. Și nu, nu mă refer la atrii sau ventricule, ci la faptul că iubirea de bani e unul dintre motivele principale pentru care oamenii decid să nu îl urmeze pe Isus. Uită-te la oamenii din jurul tău, la filmele, muzica și cultura zilelor noastre. Suntem într-o goană continuă de a avea mai mult și mai mult, nefiind niciodată îndeajuns pentru a fi mulțumiți. Trăim într-o cultură obsedată după bani, statutul omului fiind în mare parte direct proporțional cu suma din conturile bancare.

Ok, deci sunt obligat să dau bani, nu?

Ei bine, da și nu 🙂 Haide să îți prezint conceptul de zeciuială și dărnicie.

Zeciuiala reprezintă un concept din Vechiul Testament, o cerință a legii, prin care evreii trebuiau să aducă la Templu 10% din tot ceea ce le oferea pământul. De ce? Pentru a asigura un trai preoților și leviților care se ocupau de jertfe. Adică pentru a le plăti salariile. Interesant însă că Avraam a dat zeciuială, înainte ca Legea să fie dată (Evrei 7:1-6). De ce? Pentru că a înțeles că inima lui reflectă relația pe care o are cu banii și că orice lucru bun primit este de la Dumnezeu. E ca și cum i-ar fi dat înapoi lui Dumnezeu o parte din ce a primit tot de la El.

Zeciuiala nu mai este obligatorie odată cu Noul Testament, ci se introduce conceptul de dărnicie. Dărnicia înseamnă pur și simplu a pune deoparte și a da ce poți, după câștigul tău (1 Corinteni 16:2) pentru a susține biserica. Cât trebuie să dăruiești? Îți răspund cu un verset din 2 Corinteni 9:7: ”Fiecare să dea după cum a hotărât în inima lui: nu cu părere de rău, sau de silă, căci pe cine dă cu bucurie, îl iubeşte Dumnezeu”.

Deși conceptul de 10% din venituri aparține Vechiului Testament, bisericile din ziua de azi l-au menținut, considerând această valoare ca fiind minimul recomandat în ceea ce privește felul în care îți gestionezi portofelul. Totuși, nu trebuie să te simți obligat să dai zeciuială de fiecare dată, ideea e de a dărui după măsura posibilităților tale. Personal, eu îți recomand să practici acest exercițiu de 10%, indiferent de valoarea veniturilor tale, iar când poți, simte-te liber să dai și mai mult.

Distribuie

Până acum nu am luat în considerare prea mult aspectul spiritual al vieții mele și am interacționat mai mult sporadic cu a fi creștin în sensul practic al cuvântului, dincolo de o etichetă sau tradiție. Însă acum vreau să îl urmez pe Isus și să fiu un creștin autentic. Ce ar trebui să fac?

Dacă aceste cuvinte te reprezintă, lasă-ne un mesaj și noi te vom contacta cât de curând posibil.